Pokud jste milovníky čokolády, s tímto dortem nikdy nešlápnete vedle. Spojení hořké čokolády s meruňkovým džemem je prostě skvělé. I proto se tento vídeňský dort těší velké oblibě s dlouhou tradicí. Tak jdeme na to!
Potřebujete:
Těsto:
- 6 vajíček
- 150 g moučkového cukru
- 150 g hladké mouky
- ½ kypřícího prášku
- 1 vanilkový cukr
- 150 g povoleného másla
- 150 g kvalitní hořké čokolády
- 30 g kakaa
Náplň:
- meruňkový džem ZEZEM
Poleva:
- 100 g kvalitní hořké čokolády
- 50 g másla
Nejprve si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Oddělíme žloutky od bílků. Zatímco bílky vyšleháme, žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem. Ke směsi se žloutky postupně přidáme mouku, kypřící prášek a kakao. Poté přidáme také povolené máslo a rozpuštěnou čokoládu a tuto směs vyšleháme ručním šlehačem. Nakonec přidáme do směsi vyšlehané bílky a ručně zamícháme. Těsto přelijeme do dortové formy a pečeme zhruba na 170 stupňů asi 40 minut.
Po vychladnutí korpus uprostřed rozkrojíme a promažeme vrstvou meruňkového džemu ZEZEM. Korpus namažeme džemem také navrchu.
Poté si společně s máslem rozpustíme čokoládu a vytvoříme polevu, která přijde na vrstvu džemu.
Dort můžeme nechat pouze s polevou anebo ho ozdobit například kousky ovoce či čokolády.
Nechte v lednici odležet přes noc a druhý den servírujte.
Recept pro vás vytvořila Markéta Beranová (Instagram: recepty_pro_synka)