Linecký koláč s džemem

Linecké těsto je spojováno především s vánočním cukrovím. To je ovšem škoda. Z lineckého těsta vykouzlíte také skvělé koláče a tradiční dezerty. My si dnes představíme jednoduchý linecký koláč s rybízovým džemem ZEZEM, po kterém se jen zapráší!

Potřebujete:

  • 225 g másla
  • 1 vajíčko a jeden žloutek (bílek použijeme na potření koláče)
  • 325 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • rybízový džem ZEZEM

Postup:

Máslo si nastrouháme, přidáme jedno celé vajíčko a žloutek, cukr a mouku. Z těchto čtyř surovin vytvoříme tuhé těsto. Poté ho necháme odležet cca hodinu v lednici.

Těsto si rozdělíme na dvě části (větší a menší), větší část vyválíme a opatrně přesuneme do formy s pečícím papírem, hodí se buď nízká forma přímo na koláče, nebo můžete použít klasickou formu na dorty. Pokud nemáte rádi válení, těsto lze do formy také „natlačit“. Přebytečné těsto poté odkrojíme a přidáme k menší části těsta, kterou jsme si dali stranou.

Těsto, které máme již ve formě, si namažeme vrstvou rybízového džemu ZEZEM. Poté vyválíme zbytek těsta, vykrajujeme tvary dle fantazie a zdobíme koláč, tedy vrstvu těsta namazanou džemem, dokud nezpracujeme všechno těsto.

Poté koláč namažeme bílkem a dáme do trouby zhruba na 20 minut asi na 170 stupňů, dokud nebude koláč upečený dozlatova.

Po vychladnutí můžete koláč nakrájet a servírovat.

 

Recept pro vás vytvořila Markéta Beranová (Instagram: recepty_pro_synka)

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz