Piškotový dort s chutí exotiky

Chystáte narozeninovou oslavu? Tak to nesmí chybět dort! Upečte si s námi jednoduchý piškotový dort s vůní exotického manga. Ať už se rozhodnete pro dort jednopatrový, nebo dvoupatrový, s dekorem dětským či třeba minimalistickým, určitě si pochutnáte!

 

Potřebujete:

Na spodní korpus:

  • 6 vajíček
  • 300 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 15 lžic teplé vody
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1,5 prášku do pečiva

Na vrchní korpus:

  • 4 vajíčka
  • 200 g cukru
  • 0,5 vanilkového cukru
  • 10 lžic teplé vody
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva

Na „hlínu“:

  • kakao
  • trochu těsta z vrchního korpusu

Náplň:

  • 500 g smetany ke šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 250 g tučného tvarohu
  • Čekankový sirup dle chuti
  • Mangový džem ZEZEM

Postup:

Korpusy:

Bílky oddělíme od žloutků a bílky vyšleháme. K žloutkům přidáme cukr a vanilkový cukr a taktéž vyšleháme. Poté postupně přidáváme vodu a nakonec zapracujeme také mouku společně s práškem do pečiva. Jakmile nám vznikne hladká směs, přidáme sníh, ručně promícháme, těsto přelijeme do klasické dortové formy s pečícím papírem a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů asi čtyřicet minut, jestli je těsto hotové, ověříme pomocí špejle.

Pokud se rozhodnete péct pouze jednopatrový dort, stačí jeden korpus z šesti vajíček. Jestliže se rozhodnete péct i druhé patro, pečte ho dle stejného postupu, stačí však menší množství, ze čtyř vajíček, které pečte v menší dortové formě.

Zvolíte-li stejný dekor dortu podle této předlohy, malou část těsta oddělte, přidejte kakao a upečte ho v malé zapékací mističce. Tato část s kakaem bude sloužit jako dekorace („hlína“).

Krém:

Studenou smetanu na šlehání vyšleháme do ztuhnutí. Poté přidáme mascarpone a tvaroh a opět šleháme, dokud nám nevznikne tužší krém. Ten dochutíme čekankovým sirupem dle chuti.

Korpus uprostřed rozkrojíme a promažeme krémem, doprostřed pak navíc dejte mangový džem ZEZEM. Stejně tak rozkrojte a naplňte i druhý, menší, korpus, který bude sloužit jako vrchní patro. Poté obě patra spojte krémem a celý dort pomažte tenkou vrstvou krému, aby měl dort vzhled tzv.  „nahého“ dortu.

Nakonec rozdrobte tmavé těsto, přidejte autíčka nebo jiné dekorace a dort dle fantazie ozdobte.

 

Recept pro vás vytvořila Markéta Beranová (Instagram: recepty_pro_synka)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz