Hrušky, skořice, med – přesně tak voní zima. Upečte si s námi nadýchaný dort, který se skvěle hodí právě do zimního počasí. Radost udělá jen tak, ke kávě, ale i na oslavě.
Potřebujete:
Korpus:
- 6 vajíček
- 300 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 15 lžic teplé vody
- 300 g polohrubé mouky
- 1,5 prášku do pečiva
Náplň:
- 500 g hrušek
- ½ vanilkové pudinku
- Med ZEZEM dle chuti
Krém:
- 250 g smetany ke šlehání
- 250 g mascarpone
- 250 g tučného tvarohu
- čekankový sirup dle chuti
- trochu dýňového koření (skořice, zázvor, muškátový ořech, nové koření, hřebíček)
Na dochucení:
- Hruškový sirup se skořicí, zázvorem a badyánem ZEZEM
Postup:
Začneme korpusem. Bílky oddělíme od žloutků a bílky vyšleháme. K žloutkům přidáme cukr a vanilkový cukr a taktéž vyšleháme. Poté k žloutkové směsi postupně přidáváme vodu a nakonec zapracujeme také mouku společně s práškem do pečiva. Jakmile nám vznikne hladká směs, přidáme sníh, ručně promícháme, těsto přelijeme do klasické dortové formy s pečícím papírem a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů asi čtyřicet minut, jestli je těsto hotové, ověříme pomocí špejle. Poté korpus necháme vychladnout.
Mezi tím si z hrušek odstraníme jadřince a hrušky nakrájíme na kostičky. Poté je vaříme do změknutí. Asi pětinu hrušek si dáme do mističky stranou (na zdobení dortu) a do zbytku přidáme ½ vanilkového pudinku a med ZEZEM na dochucení. Krátce povaříme, aby nám směs mírně zhoustla. Poté dáme chladit.
Jako poslední si připravíme krém. Nejprve vyšleháme smetanu, poté přidáme mascarpone, tvaroh, čekankový sirup (nebo tekutý med) dle chuti a nakonec také trochu dýňového koření. Vše vyšleháme, aby nám vznikl tužší krém.
Vychladlý korpus uprostřed rozkrojíme a budeme ho plnit. Nejprve spodní část pokapeme hruškovým sirupem se skořicí, zázvorem a badyánem od ZEZEM.
Poté dáme na spodní část korpusu tenkou vrstvu krému, následně vrstvu vařených hrušek s pudinkem (stačí dát od středu do zhruba půlky dortu) a nakonec na hrušky dáme opět vrstvu krému. Na pomazaný korpus položíme horní korpus a celý dort pomažeme zbytkem, nejlépe zhruba druhou polovinou, krému. Nakonec dort ozdobíme vařenými hruškami bez pudinku, které jsme si dali stranou. Dort necháme nejlépe přes noc odležet a poté můžeme podávat.
Recept pro vás vytvořila Markéta Beranová (Instagram: recepty_pro_synka)