Kaiserky z obchodu zná snad každý, ale zkusili jste si už udělat doma vlastní? Pokud se nebojíte kynutého těsta, není to nic složitého. Uvidíte, že čerstvá a křupavá domácí kaiserka s máslem a kvalitním džemem ZEZEM se těm z obchodu nevyrovná!
Potřebujete:
(na deset kousků)
- 500 g mouky, nejlépe kombinaci chlebové pšeničné mouky a hladké mouky
- 275 ml mléka
- 50 g másla
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- špetku cukru
- 1 lžičku soli
- na posypání například mák, lněné semínko a podobně
Z droždí, vlažného mléka, špetky cukru a trochu hladké mouky si v teple necháme vzejít kvásek. Zhruba po deseti minutách přidáme ke kvásku zbytek mléka, rozpuštěné máslo, mouku a sůl. Důkladně si vypracujeme hladké těsto a to necháme odležet v teple zhruba půl hodiny pod utěrkou.
Vykynuté těsto rozdělíme na zhruba deset stejných kuliček. Poté upleteme kaiserky dle návodu (nebojte se, není to nic složitého, pokud si však nebudete vědět rady, zkuste plést podle videí na YouTube).
Nakonec hotové kaiserky potřeme vodou a posypeme třeba mákem. Kaiserky pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů zhruba 20 minut.
Kaiserky jsou výborné naslano i nasladko, my však doporučujeme konzumovat čerstvě upečené kaiserky s máslem a džemem značky ZEZEM.
Recept pro vás vytvořila Markéta Beranová (Instagram: recepty_pro_synka)