Upečte si s námi lehký dortík s vůní ZEZEM

Dobrý dezert není nikdy špatný nápad. Ten náš, lehký a plný ovocné chuti, oceníte jak vy, tak i vaši blízcí. Tentokrát budeme kouzlit s vůní jablek a hrušek, ovoce však může zaměnit dle nálady či chuti.

lehky-dortik-s-vuni- jablek-a-hrusek-recept

Potřebujete:

Korpus:

  • 4 vajíčka
  • 200 g cukru
  • 200 g polohrubé mouky
  • 10 lžic teplé vody
  • 1 prášek do pečiva
  • špetku pravé vanilky

Náplň:

  • 3 jablka
  • trochu citrónové šťávy

Krém:

  • 250 g smetany ke šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 250 g tučného tvarohu
  • trochu medu ZEZEM

Poleva:

  • hruškový sirup se skořicí, zázvorem a badyánem ZEZEM
  • želé v prášku

Postup:

Nejprve si upečeme korpus. Bílky oddělíme od žloutků a bílky vyšleháme. K žloutkům přidáme cukr a taktéž vyšleháme. Poté k žloutkové směsi postupně přidáváme vodu a nakonec zapracujeme také mouku, prášek do pečiva a špetku vanilky. Poté nám vznikne hladká směs, ke které přidáme připravený bílkový sníh a těsto ručně promícháme. Následně těsto přelijeme do vymazané dortové formy a vložíme do předem vyhřáté trouby. Korpus pečeme na 180 stupňů asi třicet minut. Jestli je těsto hotové, ověříme pomocí špejle. Poté necháme vychladnout.

Zhruba tři jablka oloupeme, zbavíme jadřince a poté je nakrájíme na měsíčky. Přidáme pár kapek vody a trochu citrónové šťávy a následně jablka povaříme asi pět minut, měsíčky by však měly zůstat vcelku. Poté necháme jablka vychladnout.

Následně se vrhneme na přípravu krému. Nejprve vyšleháme smetanu, poté přidáme mascarpone a tvaroh a znovu vyšleháme, aby nám vznikl tužší krém. Krém následně dochutíme rozpuštěným medem ZEZEM.

Vychladlý korpus uprostřed rozkrojíme. Spodní část potřeme zhruba 2/3 připraveného krému. Doprostřed dáme do sluníčka asi polovinu povařených jablek a přikryjeme vrchním korpusem. Ten pak potřeme zbytkem krému a dortík dáme zpět do dortové formy. Doprostřed můžeme dát zbytek povařených jablíček, opět například do tvaru slunce.

Na závěr přivedeme k varu asi ½ hruškového sirupu se skořicí, zázvorem a badyánem ZEZEM. Poté přidáme pytlík želé a povaříme dle návodu. Směs s želé necháme chvíli odležet, aby nebyla horká, a poté s ní polijeme celý dort. Ten následně dáme do chladu a necháme nejlépe přes noc odležet.

 dort-s-hruskovym-sirupem

Nemáte rádi jablka či hrušky? Nevadí, ovoce můžete nahradit jakýmkoliv jiným, stejně jako sirup ZEZEM. Dortík bude skvěle chutnat třeba s jahodami, malinami či mangem, tyto příchutě sirupů má ZEZEM ve stále nabídce.

Dortík můžeme před podáváním ozdobit čerstvým ovocem.

Recept pro vás vytvořila Markéta Beranová (Instagram: recepty_pro_synka)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz