Krásně nadýchaný mazanec k velikonočním svátkům neodmyslitelně patří už po staletí. My jsme si pro vás připravili vymazlený recept, který ve spojení s našimi džemy nebo s naším ovocem v medu chutná prostě neodolatelně. Zkusíte? Recept je na jeden mazanec, ale jelikož mizí opravdu rychle, doporučujeme vám udělat rovnou dvě, anebo klidně tři dávky!
Potřebujete:
- ½ kostky čerstvého droždí
- 170 g polohrubé mouky
- 170 g hladké mouky
- 155 ml mléka
- 70 g cukru
- 60 g másla
- 1 celé vajíčko
- lžíci rumu
- špetku soli
- špetku pravé vanilky
- špetku citrónové kúry
- hrozinky (volitelné)
- mandle (volitelné)
- vajíčko na pomazání
- džem nebo ovoce v medu značky ZEZEM
Postup:
Nejprve si připravíme kvásek. Do misky rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru z celkového množství a asi 30 ml vlažného mléka. Všechny ingredience promícháme, aby se nám droždí rozpustilo, a nakonec přidáme i lžíci polohrubé mouky. Kvásek opět promícháme a necháme na teplém místě vzejít zhruba čtvrt hodiny.
Ve velké míse si zatím připravíme další suroviny. Přidáme polohrubou mouku, cukr, sůl, špetku soli, vanilky a citrónové kúry. Vše promícháme a k této sypké směsi následně přidáme také vajíčko, trochu rumu a mléko. Poté všechny ingredience důkladně promícháme, klidně několik minut, dokud nám nevznikne hladké, tekuté těsto.
K připravené hladké směsi přidáme kvásek, který nám mezitím vzešel a postupně do směsi zapracujeme také povolené máslo a hladkou mouku. Opět si tedy důkladně propracujeme hladké těsto, které by nemělo být tuhé. Nyní do těsta můžeme přidat také hrozinky a mandle. Následně těsto můžeme lehce posypat hladkou moukou a přikrýt utěrkou a nechat ho odležet zhruba 1,5 – 2 hodiny.
Vykynutý mazanec přemístíme na plech s pečícím papírem, v případě potřeby ho můžeme ještě dotvarovat na bochánek a opět ho necháme, nyní už naposledy, kynout, tentokrát přibližně čtvrt hodiny.
Mezi tím si zapneme troubu na zhruba 180 stupňů. Jakmile je mazanec dokynutý, pomažeme ho rozšlehaným vajíčkem a případně posypeme mandlemi. Nakonec mazanec vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme ho zhruba půl hodiny. Zda je hotový, si můžeme ověřit špejlí. Měl by být navrchu křupavý, zatímco uvnitř nadýchaný.
Mazanec servírujeme například s máslem a nejlépe s džemy nebo s ovocem v medu značky ZEZEM.
Recept pro vás vytvořila Markéta Beranová (Instagram: recepty_pro_synka)