Upečte si s námi nadýchaný velikonoční mazanec

Krásně nadýchaný mazanec k velikonočním svátkům neodmyslitelně patří už po staletí. My jsme si pro vás připravili vymazlený recept, který ve spojení s našimi džemy nebo s naším ovocem v medu chutná prostě neodolatelně. Zkusíte? Recept je na jeden mazanec, ale jelikož mizí opravdu rychle, doporučujeme vám udělat rovnou dvě, anebo klidně tři dávky!

recept-na-nadychany-velikonocni-mazanec

Potřebujete:

  • ½ kostky čerstvého droždí 
  • 170 g polohrubé mouky
  • 170 g hladké mouky
  • 155 ml mléka
  • 70 g cukru
  • 60 g másla
  • 1 celé vajíčko
  • lžíci rumu
  • špetku soli
  • špetku pravé vanilky
  • špetku citrónové kúry
  • hrozinky (volitelné)
  • mandle (volitelné)
  • vajíčko na pomazání
  • džem nebo ovoce v medu značky ZEZEM

 

Postup:

Nejprve si připravíme kvásek. Do misky rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru z celkového množství a asi 30 ml vlažného mléka. Všechny ingredience promícháme, aby se nám droždí rozpustilo, a nakonec přidáme i lžíci polohrubé mouky. Kvásek opět promícháme a necháme na teplém místě vzejít zhruba čtvrt hodiny.

Ve velké míse si zatím připravíme další suroviny. Přidáme polohrubou mouku, cukr, sůl, špetku soli, vanilky a citrónové kúry. Vše promícháme a k této sypké směsi následně přidáme také vajíčko, trochu rumu a mléko. Poté všechny ingredience důkladně promícháme, klidně několik minut, dokud nám nevznikne hladké, tekuté těsto.

K připravené hladké směsi přidáme kvásek, který nám mezitím vzešel a postupně do směsi zapracujeme také povolené máslo a hladkou mouku. Opět si tedy důkladně propracujeme hladké těsto, které by nemělo být tuhé. Nyní do těsta můžeme přidat také hrozinky a mandle. Následně těsto můžeme lehce posypat hladkou moukou a přikrýt utěrkou a nechat ho odležet zhruba 1,5 – 2 hodiny. 

Vykynutý mazanec přemístíme na plech s pečícím papírem, v případě potřeby ho můžeme ještě dotvarovat na bochánek a opět ho necháme, nyní už naposledy, kynout, tentokrát přibližně čtvrt hodiny. 

Mezi tím si zapneme troubu na zhruba 180 stupňů. Jakmile je mazanec dokynutý, pomažeme ho rozšlehaným vajíčkem a případně posypeme mandlemi. Nakonec mazanec vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme ho zhruba půl hodiny. Zda je hotový, si můžeme ověřit špejlí. Měl by být navrchu křupavý, zatímco uvnitř nadýchaný.

Mazanec servírujeme například s máslem a nejlépe džemy nebo s ovocem v medu značky ZEZEM.

 

Recept pro vás vytvořila Markéta Beranová (Instagram: recepty_pro_synka)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz