Nadýchané kynuté těsto, křupavé kůrky, lahodný džem uprostřed – to jsou oblíbené koblihy. My vám dnes přestavíme recept na koblihy s naším jahodovým džemem, a to v odlehčené verzi, budeme je totiž péct v troubě!
Potřebujete:
- 30 g čerstvého droždí
- 320 ml mléka
- 50 g cukru
- 550 g hladké mouky
- 80 g másla
- jeden žloutek
- jeden sáček vanilkového cukru
- dvě lžíce rumu
- špetku citrónové kúry (nejlépe z bio citrónu)
- špetku soli
- jahodový džem ZEZEM
Po upečení:
- máslo
- rum
- moučkový cukr
Postup:
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme asi deset gramů cukru a necháme zhruba deset minut odležet na teplém místě, dokud nám nevzejde kvásek.
Ve druhé míse smícháme mouku se zbylým cukrem, rozpuštěným máslem a vanilkovým cukrem. Poté přidáme rum, citrónovou kúru a trošku soli. K této směsi nakonec přidáme vzejitý kvásek. Poté si za důkladného míchání zaděláme na hladké, ne příliš tuhé těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme ho kynout na teplém místě zhruba hodinu.
Po vykynutí těsto rozdělíme na dvě části a obě vyválíme, a to asi na výšku 1 cm. Dle potřeby si na vál přidáme hladkou mouku, aby se nám s těstem dobře pracovalo. Poté použijeme skleničku, velikost skleničky zvolte dle toho, jak velké chcete mít koblihy. Na jednu z placek si skleničkou naznačíme kroužky, ale nevykrojíme je. Do každého naznačeného kroužku vložíme asi lžičku jahodového džemu ZEZEM.
Poté placku s připravenou marmeládou přikryjeme druhou plackou. Nakonec skleničkou vykrajujeme koblížky, vždy tak, abychom měli uprostřed kroužku džem. Budeme tedy vykrajovat ze dvou placek, které jsme si daly na sebe, přičemž uprostřed bude vždy džem. Díky tomuto postupu nám později při pečení nebude džem vytékat. Jakmile máme vykrojeno, zbylé těsto opět vyválíme, jednu část s naznačeným kroužkem naplníme džemem a opět přikryjeme druhou částí těsta a vykrajujeme. Takto postupujeme, dokud nezpracujeme všechno těsto. Připravené koblížky si dáme na plech s pečícím papírem a necháme je odležet zhruba hodinu.
Po hodině dáme koblihy do předem vyhřáté trouby, a to asi na 15 minut, koblihy pečeme zhruba na 170 stupňů. Kdo má rád smaženou klasiku, může koblihy upéct v oleji na pánvi nebo ve fritéze. Jakmile vytáhneme koblihy z trouby, ihned je pomažeme rozpuštěným máslem, kdo chce, může přidat také rum. Jakmile se máslo vsákne, posypeme koblihy moučkovým cukrem.
Recept pro vás vytvořila Markéta Beranová (Instagram: recepty_pro_synka)