Upečte si tradiční mrkvánky, avšak s neotřelou náplní

Mrkvánky již dlouhá léta patří mezi oblíbené recepty české gastronomie, pekly je již naše babičky. Vzhledem k tomu, že neobsahují téměř žádný cukr, jsou vítanou svačinkou pro všechny milovníky sladkého, včetně nejmenších.

Potřebujete:

  • 200 g nastrouhané mrkve
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 100 g změklého másla
  • 1/2 kypřícího prášku bez fosfátů
  • špetku skořice
  • špetku muškátového oříšku
  • džem ZEZEM (my použili pomerančový a višňový)
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

Nastrouháme si najemno mrkev, přidáme měkké máslo a mouky společně s kypřícím práškem, skořicí a muškátovým oříškem. Poté ze surovin vytvoříme hutné těsto, které necháme v chladu odležet.

Těsto vyválíme asi na 0,5 cm. Poté vykrojíme kolečko, naplníme džemem ZEZEM a uzavřeme. My používali speciální vykrajovátko.

Pokud vykrajovátko nemáte, můžete upéct třeba šátečky nebo koláčky, důležité je, aby džem nevytekl.

Pečeme na 170 stupňů asi dvacet minut.

Po upečení posypeme moučkovým cukrem a případně také skořicí.

 

Recept pro vás vytvořila Markéta Beranová (Instagram: recepty_pro_synka)

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz